Terugverdientijd zonnepanelen

Terugverdientijd

Met de terugverdientijd wordt bedoeld wanneer de investering van de zonnepanelen zichzelf heeft terugverdiend. Dat is het moment waarop de totale opbrengst van de zonnepanelen gelijkstaat aan de investering die hiervoor gedaan is. Wanneer de zonnepanelen terugverdiend zijn, is afhankelijk van het rendement van de zonnepanelen. Het rendement van de zonnepanelen installatie is afhankelijk van een aantal verschillende factoren, zoals het type zonnepaneel en de installatie zelf.

Rendement van de zonnepanelen

Het rendement van de zonnepanelen verschilt per type. Zo hebben monokristalijne zonnepanelen een hoger rendement dan de polykristalijne zonnepanelen. Daarnaast heb je ook nog de full black monokristalijne panelen, die weer een beter rendement hebben dan de monokristalijne zonnepanelen.

Bovendien is de installatie cruciaal voor het behalen van een hoog rendement. Dit is namelijk afhankelijk van de hoek waarin de panelen geplaatst worden en in welke windrichting dit gedaan wordt. Zonnepanelen op het Zuiden kunnen het hoogste rendement behalen. Panelen op het Noorden kunnen niet zo een hoog rendement behalen. Ook schaduwval op de panelen bepaald het rendement wat behaald kan worden met de installatie. Een oplossing voor schaduwval is het inzetten van een Power Optimizer, om toch maximaal rendement te kunnen behalen met de installatie. Ook het aantal zonuren bepaald hoeveel de zonnepaneelinstallatie maximaal kan opleveren. Een maand waarin het veel regent en bewolkt is, zal minder opbrengen dan een zonnige maand.

kWh

Het rendement van zonnepanelen wordt uitgedrukt in kWh (kilo watt uur). Hoeveel kWh een zonnepaneel kan opleveren, ligt aan het vermogen van de zonnepaneel dat je kiest. De meeste zonnepanelen hebben een vermogen tussen de 320 en 370 watt piek. Want hoe meer vermogen een zonnepaneel heeft, hoe meer energie deze kan opbrengen. Heb je 10 zonnepanelen op het dak liggen met een vermogen van 360 wattpiek, dan wek je gemiddeld 3060 kWh per jaar op.

Stroomprijs

De terugverdientijd van de investering in de zonnepanelen wordt medebepaald door de stroomprijs. Voor ieder kWh dat je zelf opwekt, bespaar je namelijk geld. Een gemiddelde stroomprijs is ongeveer €0,23 per kWh. Met een installatie dat 3060 kWh per jaar opwekt, bespaar je dus €704,-.

Terugverdientijd

Aan de hand van het rendement van de installatie en je stoomprijs kun je dus berekenen wanneer je de installatie hebt terugverdiend. Dit is afhankelijk van de hoogte van de investering die gedaan is, maar gemiddeld gezien wordt deze na ongeveer 10 jaar terugverdiend. Een installatie gaat ongeveer 25 jaar mee, dus rekening je winst maar uit!

Wil je precies weten hoeveel zonnepanelen op jouw dak passen, wat de investering hiervoor is en wanneer je dit terugverdiend hebt? Doe dan vrijblijvend onze dakcheck om hierachter te komen!

Ontvang gratis zonnepanelen advies op maat

Ook besparen met zonnepanelen?

Ook verdienen met zonnepanelen?

Doe de gratis dakcheck

Binnen 60 seconden geregeld!